Najlepszy sernik na weekend? Zakochasz się po pierwszym kęsie i zrobisz go bez pieczenia
Sernik z mango to deser, który wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni, a jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Wystarczy kilka składników oraz chwila pracy i cierpliwości – gotowy sernik powinien trafić do lodówki na 4-5 godzin. Do tego sernika na zimno nie dodaję żelatyny, bo w połączeniu z surowym mango masa wokół kawałków owoców nie tężeje.
Czym zastąpić żelatynę w serniku na zimno?
Żelatyna to często dodawany do masy serowej składnik, który sprawia, że gotowy sernik ma odpowiednią konsystencję. Można jednak zrezygnować z jej dodawania i wykorzystać inne produkty, które sprawią, że masa serowa będzie stabilna. W tym celu doskonale sprawdza się biała czekolada oraz śmietanka kremówka 36%, które w połączeniu z niezbyt wodnistym serem pozwalają przygotować lekki, puszysty sernik bez pieczenia. Jeżeli chcesz przygotować masę serową z mango z ulubionego przepisu z żelatyną, to polecam użyć mango z puszki.
Jak zrobić sernik z mango?
Sernik z mango robię z dodatkiem podłużnych biszkoptów, którymi wykładam spód i boki tortownicy. Biszkoptów nie trzeba nasączać ponczem, bo wchłoną wilgoć z masy serowej i zmiękną w czasie chłodzenia sernika. Biszkopty możesz zastąpić spodem z pokruszonych herbatników i masła lub tradycyjnym spodem biszkoptowym.
Masę serową przygotowuję z sera w wiaderku. Zanim przystąpisz do przygotowania masy, sprawdź, czy ser nie jest kwaśny oraz nie zawiera zbędnych dodatków (np. masła i cukru). Wierzch deseru dekoruję zmiksowanym mango z dodatkiem żelatyny i soku z cytryny (podgrzanie mango sprawia, że enzymy rozkładające białka z żelatyny ulegają rozpadowi).
Do przygotowania sernika z poniższego przepisu możesz też użyć innych owoców. Doskonale sprawdzą się np. poziomki, borówki, czarne jagody, pokrojone na małe kawałki truskawki, mandarynki, pomarańcze oraz brzoskwinie, morele i nektarynki.
Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby masa serowa była jeszcze bardziej kremowa, to zmniejsz ilość twarogu sernikowego do 300 g i dodaj 300 g mocno schłodzonego serka mascarpone.
Przepis: Sernik na zimno z mango
To lekki, kremowy deser na bazie puszystej masy serowej, zwieńczony owocowym musem z dojrzałego mango.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 4 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 443 w każdej porcji
Składniki
Na spód i boki:
- 250 g podłużnych biszkoptów
Na masę serową:
- 600 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 200 g białej czekolady
- 450 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 3 dojrzałe mango
- 10 g żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml zimnej wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduTortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie i po bokach ułóż biszkopty.
- Przygotowanie składników masy serowejCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do twarogu sernikowego dodaj ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
- Przygotowanie mangoMiąższ mango pokrój w kostkę. Połowę pokrojonego mango przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj. W międzyczasie dodaj żelatynę do zimnej wody i pozostaw do napęcznienia.
- Łączenie składników masy serowejZmiksuj twaróg z roztopioną, ostudzoną czekoladą. Dodaj bitą śmietanę i wmieszaj ją szpatułką. Gotową masę serową wymieszaj z pokrojonym w kostkę mango.
- Przekładanie do formyPrzełóż masę do formy, przykryj folią spożywczą i wstaw sernik do lodówki, żeby stężał – czas chłodzenia to 4-5 godzin.
- Przygotowanie galaretki z mango i dekorowanieMus z mango doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z cytryny oraz napęczniałą żelatynę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę z mango wyłóż na wierzch sernika. Wstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Sernik z mango podaję mocno schłodzony. Ten orzeźwiający deser jest idealny na ciepłe i gorące dni.